Ticaret İl Müdürlüğümüz Haksız Ticari Uygulamalar ve Fiyat Etiketi Denetimlerine Devam Ediyor

25 Eylül 2019

      Nevşehir Ticaret İl Müdürlüğü olarak düzenli olarak yaptığımız denetimlerde bu kez İl Müdürümüz Ahmet TAYGURT ile 2019-2020 Eğitim-Öğretim döneminin başında, velilerimizin öğrencileri için şu günlerde alışverişte yoğunluk gösterdiği kırtasiye malzemelerini denetledik. 

     Denetimi yapılan ürünlerde özellikle CE ve EN71 sertifikalarına uygunluk denetlenerek,  satıcılara da bu konularda bilgilendirmeler yapıldı. 

     İl Müdürlüğümüz tarafından 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Uygulama Yönetmelikleri kapsamında yapılan bu denetimlerle, çocuklarımıza ve gençlerimize daha sağlıklı ve güvenli ürünlerin sunulması sağlanarak Tüketicinin korunması ve de güvenli bir şekilde alışveriş yapabilmeleri amaçlanmaktadır. 

     Tüketicilerimizin de ürün satın alırken dikkat etmeleri gereken hususlar bulunmakta olup bu hususlar aşağıda belirtilmiştir:

-Öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Yaşanan kazaların birçoğu yanlış, hatalı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Bu tür olayların önüne geçebilmek amacıyla ürün ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.
Çocukların kullandığı ürünlerde daha dikkatli olunması gerekir.

-Kırtasiye ürününü seçerken üretici veya ithalatçısının açık adının ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Merdiven altı diye tabir edilen markası, modeli belli olmayan üreticisi, ithalatçısına dair hiçbir bilgi bulunmayan ürünler tercih edilmemelidir.
-Satın alınan kırtasiye ürünlerinde, özellikle boya kalemlerinde, 'EN 71 standardına uygundur' ibaresinin bulunup bulunmadığına bakılmalıdır.
-Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.

- Oyuncak şeklinde olan kırtasiye ürünlerinde 'CE' işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.